Skrót artykułu Strzałka

W związku z nieprawdziwymi informacjami kolportowanymi przez wrocławską „Gazetę Wyborczą”, dotyczącymi procesu powołania konsultanta wojewódzkiego z zakresu ginekologii i położnictwa, Dolnośląska Rada Lekarska informuje, że z zamiarem powołania prof. Mariusza Zimmera na tę funkcję oraz z wnioskiem o zaopiniowanie kandydatury Profesora wystąpił Wojewoda Dolnośląski. Poprzedniego, pozytywnie zaopiniowanego przez DRL kandydata, nie zaakceptował konsultant krajowy.

Dolnośląska Rada Lekarska po spotkaniu z Panem Profesorem i zebraniu opinii środowiska ginekologicznego z całego Dolnego Śląska, po wnikliwej analizie sytuacji, podtrzymała rekomendację dla niezaakceptowanego wcześniej przez konsultanta krajowego kandydata, nie kwestionując jednocześnie formalnych kwalifikacji prof. Zimmera, specjalisty ginekologii i położnictwa, profesora z tej dziedziny oraz wieloletniego szefa kliniki Uniwersytetu Medycznego.

Informacje na ten temat podane przez nierzetelnych dziennikarzy „Gazety Wyborczej”, z których wynika jakoby kandydaturę prof. Mariusza Zimmera przedstawiła Wojewodzie Dolnośląskiemu i forsowała „Dolnośląska Izba Lekarska” są nieprawdziwe i godzą w dobre imię samorządu lekarskiego, w związku z czym będą podjęte stosowne kroki prawne.

Prezes DRL
Paweł Wróblewski