Kiedy: 3 grudnia 2022 - 3 grudnia 2022
Gdzie: ul. Kazimierza Wielkiego 45, Wrocław
Organizator: Dolnośląska Izba Lekarska we Wrocławiu
Kierownik naukowy: prof.dr hab.Elżbieta Poniewierka, dr hab.Katarzyna Neubauer, prof.UMW
Punkty edukacyjne: 5
Współorganizator: Katedra i Klinika Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego im.Piastów Śląskich we Wrocławiu
PROGRAM KONFERENCJI
8.30-8.35 OTWARCIE KONFERENCJI
prof.dr hab.Elżbieta Poniewierka, dr hab.Katarzyna Neubauer, prof.UM
SESJA I Moderator – prof.dr hab.Elżbieta Poniewierka
8.35-8.55 Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe a żywienie
prof.dr hab.Elżbieta Poniewierka, Katedra i Klinika Gastroenterologii UM we Wrocławiu
8.55-9.15 Zainteresowania aktywnością ruchową uczniów – czy mamy na nie jeszcze wpływ?
dr Ireneusz Cichy, Zakład Zespołowych Gier Sportowych AWF we Wrocławiu
prof.dr hab.Andrzej Rokita, Katedra Zespołowych Gier Sportowych AWF we Wrocławiu
9.15-9.35 Żywieniowe uwarunkowania przebiegu wzrastania i dojrzewania płciowego dzieci i młodzieży
dr hab.Wioleta Umławska, prof.UWr, Zakład Biologii Człowieka UWr we Wrocławiu
dr Katarzyna Pawłowska-Seredyńska, Zakład Biologii Człowieka UWr we Wrocławiu
9.35-9.55 Styl życia w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby. Podstawowy sposób leczenia
dr hab.Katarzyna Neubauer, prof.UM, Zakład Dietetyki Katedry Gastroenterologii UM we Wrocławiu
9.55-10.05 DYSKUSJA
10.05-10.30 PRZERWA
SESJA II Moderator – dr hab.Katarzyna Neubauer, prof.UM
10.30-10.50 Fizjologia tkanki tłuszczowej
prof.dr hab.Małgorzata Krzystek-Korpacka, Katedra Biochemii i Immunochemii UM we Wrocławiu
dr Iwona Bednarz–Misa, prof.UM, Katedra Biochemii i Immunochemii UM we Wrocławiu
10.50-11.10 Obrzęki lipidowe
prof.dr hab.Andrzej Szuba, Katedra i Klinika Angiologii, Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii UM we Wrocławiu
11.10-11.30 Czy spożywanie nabiału ma wpływ na przebieg nieswoistych zapaleń jelit?
dr n.med.Radosław Kempiński, Katedra i Klinika Gastroenterologii UM we Wrocławiu
11.30-11.50 Immunomodulujące właściwości witaminy D3 – wpływ na zdrowie
prof.dr hab.inż.Monika Bronkowska, Instytut Nauk o Zdrowiu – Collegium Salutis Humanae, Uniwersytet Opolski
11.50-12.00 DYSKUSJA
12.00-12.30 PRZERWA
SESJA III Moderator – dr n.med.Radosław Kempiński, dr inż.Ewa Malczyk, prof.ucz.
12.30-12.50 Związek potencjału zapalnego diety z rozwojem chorób niezakaźnych
dr hab.Anna Prescha, Katedra i Zakład Bromatologii i Dietetyki UM we Wrocławiu
12.50-13.10 Wpływ żywienia na jakość życia w nieswoistych zapaleniach jelit
mgr Olga Kijora-Jaroszewska, Zakład Dietetyki Katedry i Kliniki Gastroenterologii UM we Wrocławiu
13.10-13.30 Psychologiczne uwarunkowania mitów o otyłości
dr hab.Alicja Głębocka, prof.ucz., Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Nysie
13.30-13.50 Znaczenie aktywności fizycznej w procesie starzenia
dr n.med. i n.o zdr.Roman Palacz, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Nysie
13.50-14.10 Nutrigenetyka w pracy dietetyka
mgr Karolina Griesmann, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Nysie
dr Marcin Błaszczyk, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Nysie
14.10-14.30 DYSKUSJA
14.30 ZAKOŃCZENIE KONFERENCJI