Lek. dent. Iwona Świętkowska – przewodnicząca Komisji Stomatologicznej DRL

Komisja Stomatologiczna

Rozpoczynając rok 2020 nie przypuszczaliśmy, jak bardzo zmieni się nasze życie prywatne i zawodowe, a więc także nasza działalność w DIL. Nic nie zapowiadało pandemii SARS-CoV-2. Dlatego na styczniowym posiedzeniu Komisji Stomatologicznej DRL planowaliśmy nasze działania w zakresie szkoleń, współpracy z Narodowym Funduszem Zdrowia, Uniwersytetem Medycznym, Polskim Towarzystwem Stomatologicznym i Urzędem Miejskim. Z zaplanowanych szkoleń tylko jedno odbyło się z udziałem koleżanek i kolegów – był to kurs medyczny „Uzupełnienia ruchome nieosiadające” – poprowadzony 10.01.2020 r. przez dr hab. Halinę Ey-Chmielewską. Pozostałe szkolenia zorganizowaliśmy w formie online.

Zaplanowaliśmy dwa duże projekty: „Badanie błony śluzowej jamy ustnej w kierunku wykrywalności raka jamy ustnej” – projekt ten miał być realizowany we Wrocławiu, Wałbrzychu, Jeleniej Górze i Legnicy. Dodatkowo miała się odbyć konferencja prasowa z udziałem pracowników naszego Uniwersytetu Medycznego i rzecznikiem prasowym NFZ. Drugim projektem miał być „Program profilaktyki p. próchnicowej dla dzieci i młodzieży”, realizowany ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego. Na jego realizację pozyskaliśmy 300 tys. zł. Niestety oba projekty nie mogły być zrealizowane. Mam nadzieję, że uda się je przeprowadzić w przyszłości.

W marcu nastąpił lockdown i paraliż naszej działalności. Strach przed nieznanym wirusem spowodował, że zamknęliśmy nasze gabinety. Brakowało środków ochrony osobistej.

Nasza Komisja ściśle współpracowała z Komisją Stomatologiczną Naczelnej Rady Lekarskiej, Narodowym Funduszem Zdrowia i Polskim Towarzystwem Stomatologicznym.

W kwietniu, na nasz wniosek, na stronie internetowej Dolnośląskiej Izby Lekarskiej została utworzona zakładka „Komunikaty stomatologiczne”. Zebraliśmy tam wszystkie aktualne zarządzenia i informacje dla lekarzy dentystów. Zamieszczane tam komunikaty weryfikowane są przez nasze biuro prawne. Przekazywaliśmy również aktualne wytyczne epidemiologiczne.

Ogromnym wyzwaniem była akcja przekazania środków ochrony osobistej z Fundacji Lekarze Lekarzom (darowizna p. Kulczyk). Dziękuję wszystkim koleżankom i kolegom, którzy aktywnie uczestniczyli w tej akcji. Relacje umieściliśmy w gazecie DIL „Medium”.

Kolejną inicjatywą był zakup maseczek ze środków naszych komisji problemowych DIL. Komisja Stomatologiczna DRL przekazała ze swoich środków kwotę 20 000 zł.

Przekazywaliśmy informacje z NFZ dotyczące podmiotów stomatologicznych, przyjmujących chorych na COVID i pacjentów na kwarantannie. Cały czas współpracowaliśmy z KS NRL. Propozycja Prezydium KS NRL dotycząca wypowiedzenia umów kontraktów stomatologicznych z NFZ w naszym środowisku spotkała się z rezerwą. W czerwcu około 90% gabinetów wróciło do pracy. Tzw. pożyczka 1/12 z NFZ oraz tarcza antykryzysowa pozwoliły kontynuować działalność, której koszty prowadzenia znacznie wzrosły.

Komisja Stomatologiczna Dolnośląskiej Rady Lekarskiej wspólnie z zarządem Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego nie wyraziła zgody na wyjście stomatologii z organizacji FDI. Propozycja taka padła na posiedzeniu Naczelnej Rady Lekarskiej 19 czerwca 2020 r.

W lipcu Komisja Stomatologiczna DRL kontynuowała analizę działań związanych z ogólnopolską akcją mającą na celu wypowiadanie przez stomatologów kontraktów z NFZ. Po rozmowach, które przeprowadzono ze stomatologami, Komisja zajęła w tej sprawie stanowisko obserwatora. Zespół Komisji Stomatologicznej Naczelnej Rady Lekarskiej pod kierownictwem prezesa Andrzeja Cisło prowadzi aktywne konsultacje z Ministerstwem Zdrowia dotyczące zmian w wycenie świadczeń.

W sierpniu Komisja Stomatologiczna DRL pracowała nad organizacją corocznych, tym razem już VIII, Dolnośląskich Jesiennych Dni Stomatologicznych. Motywem przewodnim obrad w tym roku miała być tematyka związana z zatoką szczękową i dyscyplinami z nią powiązanymi. Jednakże z uwagi na dynamicznie rozwijającą się sytuację epidemiologiczną podjęta została decyzja o zmianie programu i całość konferencji została poświęcona wirusowi COVID-19.

Ponadto Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu zaprosił Komisję Stomatologiczną DRL do udziału w VIII Tygodniu Profilaktyki Nowotworów Głowy i Szyi, który odbywał się 21-25 września 2020 r. Rozpoczęła go kampania medialna, w której specjaliści Wielkopolskiego Centrum Onkologii, angażujący się w leczenie tej grupy nowotworów, przekonywali o istocie profilaktyki i zapraszali do udziału w bezpłatnych badaniach.

22 września 2020 roku przedstawiciele Komisji Stomatologicznej DRL uczestniczyli w spotkaniu organizowanym w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego w ramach VIII Europejskiego Tygodnia Nowotworów Szyi i Głowy. W ramach kampanii przewidziano m.in. konsultacje oraz działania informacyjno-edukacyjne mające na celu zwiększenie świadomości społeczeństwa na temat nowotworów głowy i szyi oraz doprowadzenie do jak najwcześniejszej wykrywalności zmian chorobowych. Podczas spotkania podkreślono interdyscyplinarność problemu i rolę stomatologów w szybkim wykrywaniu niepokojących zmian w obszarze jamy ustnej.

W odpowiedzi na docierające do DIL medialnie niepokojące informacje o zwiększonej liczbie skarg kierowanych do Rzecznika Praw Pacjenta i występującą w naszych placówkach mnogością sytuacji wątpliwych co do realizacji praw pacjenta, podczas których to dochodzi do ich naruszeń – spowodowanych często brakiem świadomości prawnej, zostało zainicjowane przez Komisję Stomatologiczną DRL szkolenie online w ramach obrad Komisji Stomatologicznej DRL nt.: „Praw pacjenta w dobie COVID-19”. Szkolenie odbyło się 29 września 2020 roku. Wykładowcą był p. Rafał Błoszczyński, naczelnik departamentu postępowań wyjaśniających III Wydziału z biura Rzecznika Praw Pacjenta. Wykład przybliżył lekarzom dentystom niezwykle cenne informacjom dotyczące postępowania z pacjentem.

Komisja Stomatologiczna DRL włączyła się w akcję pt.: „Dla zdrowia jamy ustnej”, której inicjatorami było Polskie Towarzystwo Stomatologiczne (PTS) oraz Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej. Projekt wsparli liderzy największych organizacji pacjenckich w kraju. W petycji znalazł się apel do najwyższych władz o uznanie za priorytet budowy sprawnego systemu opieki stomatologicznej, który obejmie możliwie największą liczbę Polaków, w szczególności pacjentów z deficytami stomatologicznymi oraz takich grup pacjentów jak: dzieci, kobiety w ciąży, seniorzy, pacjenci z chorobami przewlekłymi. Kolejne pismo zostało przesłane do Dominika Krzyżanowskiego, Dyrektora Departamentu Zdrowia UMWD, z propozycją, aby pieniądze przeznaczone w ubiegłym roku na profilaktykę (300 tys. zł ), rozdysponować na środki ochrony osobistej dla stomatologów.

W grudniu VIII Dolnośląskie Jesienne Dni Stomatologiczne, ze względu na wciąż trwającą pandemię koronawirusa, odbyły się online. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął prezes Dolnośląskiej Rady Lekarskiej dr n. med. Paweł Wróblewski. Hasłem przewodnim ubiegłorocznej konferencji była „Stomatologia w okresie pandemii SARS-CoV-2”. Kierownikiem i moderatorem konferencji był dr hab. Maciej Dobrzyński, prof. UMW. Do udziału w wykładach został zaproszony prezes DRL dr n. med. Paweł Wróblewski, prof. dr hab. n. med. Krzysztof Simon, mec. dr Natalia Krej, lek. dent. Amadeusz Kuźniarski. Po części wykładowej konferencji nastąpiła część druga, umożliwiająca zadawanie wykładowcom pytań online. Jak co roku wydarzenie cieszyło się dużą popularnością.

Te wszystkie zadania zostały zrealizowane dzięki zaangażowaniu członków Komisji Stomatologicznej DRL oraz współpracujących z nami pracowników administracji biura DIL. Wszystkim bardzo dziękuję.